Virágok nőnapra

csütörtök, február 28, 2013

Az óvodás évek alatt egyre inkább tudatosodik a gyerekekben, hogy léteznek fiúk és léteznek lányok, akik sok dologban ugyanolyanok, néhány tulajdonságban mégis különböznek egymástól. Leginkább a külső tulajdonságokban megmutatkozó sajátosságok azok, amit ők észrevesznek egymáson: a lányoknak gyakran hosszú a haja, amit csatokkal, hajpántokkal, hajgumikkal díszítenek, néha még be is bodorítja az anyukájuk; szoknyában járnak, bizony gyakran még a körmük is ki van festve. Persze nem mindegyikük ilyen, van közöttük, aki a tetkókat szereti, ha bántják harciasan nekiáll verekedni és bizony hallottam már kislányt csúnyán káromkodni is. A gyerekek mindig a családnak a tükörképei, amelyben élnek. Akarva-akaratlanul sok mindent megtudunk az otthoni háttérről az alapján, ahogyan a gyerekek viselkednek, véleményt mondanak, megnyilvánulnak. Az egyik kisfiú például mindig előreengedi a lányokat, ha sorakozunk - őt arra tanította az apukája, hogy a lányokkal udvariasan kell viselkedni. Ha azt szeretnénk, hogy felnőve majd a mi gyerekeink is tiszteljék egymásban a férfit és a nőt, bizony nekünk is úgy kell viselkednünk, hiszen a gyerekek azt tanulják meg tőlünk, amit látnak - nem azt, amit mondunk nekik. Ha az apukák megköszöntik nőnapon a család nőtagjait, akkor biztosan a kisfiúk is szívesen adnak ajándékot anyunak, nagymamának, huginak - például ilyen virágos képet:



Virág teatasakból

Ha szoktatok inni otthon egyenként csomagolt teafiltert, ne dobjátok el a tasakját, hanem hajtogassatok belőle - például virágot.
 
Nagyon könnyű elkészíteni, íme a hajtogatás lépései (a tasakot előtte szét kell nyitni teljesen és a fehér szélét le kell vágni):




Alul-felül behajtjuk a sarkokat, majd alul a felezővonalhoz hajtjuk őket, végül az alsó csúcsot felhajtjuk.Ebből a formából négyet készítünk és ezeket a virágszirmokat a képen látható módon egymás mellé ragasztjuk. Bármilyen fajta tasakból elkészíthető!

Virág szívecske-formájú szirmokból



Ez a hajtogatás sem nehezebb, mint az előző, de ennél a kiindulási alap egy kb. 10x2,5 cm-es papírcsík. Lehet kisebb is a méret, de azt a gyerekek már nehezebben tudják hajtogatni. Íme a lépések:



 
  Ha ezekből a szívecskékből négyet egymás mellé ragasztunk, a képen látható virágot kapjuk. Természetesen elkészíthető piros papírból is, fehér (vagy más színű) háttérrel.

Origami szegfű


Nemrégen megmutattam az origami hóvirág hajtogatás alapformáját. Most ugyanebből indulunk ki:
Annyi a különbség, hogy most rózsaszín papírral dolgozunk és az alapformából hármat teszünk egymás mellé, így alakul ki a szegfű virága. A zöld kis csészelevél valamivel kisebb zöld papírból készül, ugyanúgy.Ugye milyen szép? Ha nyolc kis formát készítünk és kör alakban ragasztjuk őket egymáshoz, akkor egészen másfajta virágot kapunk:

Forrás: H. Vass Ildikó - Horváth Dániel: Színes ötletek- papírhajtogatás, 2002
  

You Might Also Like

0 megjegyzés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images